Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2011 12:03 - Как се слагат и свалят контактни лещи
Автор: squash Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 29005 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.08.2015 21:21


  Не сте носили контактни лещи досега и не знаете как да ги сложите? Не се притеснявайте-лесно е.  Най-напред е важно да:
*да измиете добре ръцете си със сапун,
*да си осигурите повече светлина,
*пригответе си разтвор,
*огледало.
След като изкарате контактната леща от опаковката и първо я огледайте добре, за да установите дали всичко с нея е наред и няма нарушена поръхност или накъсан ръб. Овлажнете я със физиологичен разтвор (едновременно измиващ, съхраняващ, поддържащ разтвор като Renu, Opti-Free, All-in-One, Oftyll и др.), не оставяйте лещата суха, ако не успеете да я сложите от първия път-навлажнете я отново. Обърнете внимание дали лещата е в правилното си положение, а не обърната.
imageНа снимката контактната леща е в правилното си положение-с ръбовете сочещи нагоре, лещата заема формата на купичка.








imageТук лещата е обърната. Ръбовете сочат навън.  В това положение трудно ще сложите лещата, освен това обърнатите ръбове ще дразнят окото и клепача и като цяло ще изпитвате дискомфорт, а
ако контактните лещи са цветни, то цветната повърхност ще остане отвътре и ефектът няма да е същият.



Сложете лещата на пръста, с който ще я слагате в окото, с показалеца на същата ръка, можете да хванете долния клепач на окото. С пръстите на другата ръка си помогнете, като хванете горния клепач.
imageС помощта на пръстите задръжте клепачите опънати, за да осигурите пространство за лещата. Опитайте се да не мигате, за да не бъде избутана лещата от клепачите.



imageКато се опитвате да не мигате, просто допирате лещата до окото,  внимателно я притискате леко и отпуснете клепача бавно.
Може леко да докоснете клепача върху лещата, докато е затворено окото.



За свалянето на контактните лещи има доста повече варианти. Може например да се свали с леко щипване на лещата  в долния край, или пък приплъзване наляво или надясно. Вариант е също така да притиснете с два пръста клепачите и бавно да ги затворите, по този начин самите клепачи изместват и избутват навън лещата.  Начините са повече от един.
Не забравяйте: тези манипулации се извършват ВИНАГИ с чисти ръце.
Осигурете си светлина, внимавайте да не изтървете лещата на земята, трудно забележима е, и може да мине време докато я намерите. Ако това се случи-измивате много добре отново лещите с физиологичен разтвор, а ръцете си със сапун.
Не разменяйте контактните си лещи с приятели, не ги давайте на друг, тъй като съществуват рискове от инфекции.
Гледайте видеото, показва съвсем нагледно всичко дотук.






Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: squash
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 130585
Постинги: 11
Коментари: 2
Гласове: 101
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930